Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>TÜRKİYE
27 Mart 2010 Cumartesi - 08:13

Gül İsrail'e güvence verdi

Abdullah Gül, Forbes’ın dış politika yazarı Claudia Rosett ile görüştü...

Gül İsrail e güvence verdi

Forbes dergisine İran’ın nükleer silah istediğinden şüphesi olmadığını söyleyen Gül “İsrail korkmasın. İran İsrail’i atom bombasıyla vuramaz. El Aksa Camii ve Filistinliler’in zarar görmesi problem çıkarır” dedi

Amerikan finans ve siyaset dergisi Forbes’ın dış politika yazarı Claudia Rosett, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya’da çay eşliğinde gerçekleştirdiği röportajı dün yayınladı. Gül’ün İran’ın nükleer bomba elde etmeyi amaçladığı yönündeki kuşkulara katıldığını, hatta İran’ın atom bombası istediğine yönelik hiç şüphesi bulunmadığını söylediğini kaydetti.

İşte Rosett’in “bıyıkları, geriye taranmış saçları ve gözündeki haylaz parıltı ile karşımızda oturdu” diye tanımladığı Abdullah Gül’ün İngilizce bilmesine rağmen tercüman aracılığıyla Türkçe olarak verdiği röportajdan öne çıkan satırbaşları:

Nükleer yarış başlar

- İran’ın atom bombası istediğinden hiç şüphem yok. Bu bir önceki rejime (Şah Pehlevi) kadar dayanan bir istektir. Şimdiki rejime (Ahmedinecad) bakarsak, onların da ulusal gurur için bir nükleer bomba elde etmeyi istediklerine inanıyorum.

- Türkiye İran’ın atom bombası elde etmesine karşı. Böyle bir durum Ortadoğu’da nükleer silah yarışı başlamasını tetikler.

- İran gibi büyük bir ülkeye karşı yaptırım uygulayarak bu ülkeyi izole etmek mümkün değil. Askeri operasyona da karşıyız. Ancak karşılıklı saygıyla bu ülkenin liderlerinin amaçlarından vazgeçmeleri sağlanabilir.

Gerçekleri söyledim

- İran liderleriyle çok açık ve net konuşabiliyoruz. İran’ın dini liderlerinin benden hiçkimseden duymadıkları gerçekleri işittiklerini size söyleyebilirim.

- İran’ın nükleer bomba elde etmesi durumunda bile kullanmayacağına eminim. İran liderlerini “Atom bombanız olursa mantıksız davranmaya başlarsınız bu da kendi kendinize problem yaratır” diye uyardım.

- İsrail’in çok endişelenmesine gerek yok. Atom bombası elde etmiş bir İran’ın her ne kadar mantıksız hareket etmeye meyilli olacağını düşünsem de İsrail’i yok etmek gibi bir hataya düşmeyecek kadar akıllı olduğuna eminim. Bunu yaparlarsa Kudüs’teki El Aksa Camii’ne ya da Filistinliler’e zarar vereceklerini biliyorlar. Bu da hem bölgedeki hem de Körfez ülkelerindeki Müslümanlarla İran arasında probleme yol açar.

- İran’ın nükleer silah programını durdurmanın gerçek yolu Ortadoğu’daki tüm nükleer silahların yok edilmesidir. Bu İsrail’in güvenliğinin de garantisi olur.

“Ahmedinecad beni dinlemedi”

ABD Başkanı Obama İran’a geçtiğimiz yıl başkan olur olmaz bir çağrıda bulunmuş ve İran ile doğrudan görüşmeye hazır oldukları mesajını iletmişti. Obama, “Önümüzdeki aylarda İran ile yüz-yüze görüşmelere başlayabilmemize imkan tanıyacak açılımları bekliyorum” dedi. Gül, Forbes’a Obama’nın bu çağrısının ardından Ahmedinecad’a “Obama’nın çağrısı hiçbir tehdit unsuru içermiyor. Bu fırsatı kaçırmamanız gerek. Obama’nın çağrısına mutlaka olumlu bir yanıt vermelisiniz” dediğini, ancak İran liderinin kendisini dinlemediğini de anlattı.

Erdoğan nükleer silah için “bunlar dedikodu” demişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayında BBC’ye verdiği röportajda İran’ın nükleer silah edineceğine ilişkin kesin bir rapor bulunmadığını belirterek, “Hepsi dedikodudur. Çünkü şu anda böyle bir şey yok. Olmadığına göre, olmayanı konuşmanın da bir anlamı yok” demişti. Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin nükleer silahlara sahip olduğunu, bu çerçevede nükleer silaha sahip bir ülkenin bir başka ülkeye onun nükleer silah üretemeyeceğini söyleme durumunda olamayacağını söyledi. Erdoğan, Ahmedinecjad’ın da kendisine birçok kereler bu konuyu bu yönde aktardığını, bu nedenle bu konuyu ’İran’ın nükleer silahlara sahip olmak istediği’şeklinde manipule etmenin doğru olmadığını kaydetti.

 
Deniz Feneri'nde ikinci perde
 
400 kişi kapkaççıları linç etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Feneri'nde ikinci perde
Deniz Feneri’nde ikinci dava açıldı, Türkiye’den hukuki yardım bekleniyor
Uzan kardeşlere bin soru
Türkiye'den 20 milyar dolar isteyen Uzanlar sorguda sıkıntılı anlar yaşadı.
Havaalanında Yaşam
66 yaşındaki bu adam gümrüksüz bölümde 12 gün boyunca fark edilmedi...
 
Islak imzalı 'Fener' belgesi
Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta bazı ilginç belgeler açıklayacağını söyledi.
Her maddeye ayrı oylama
AKP'nin birbiriyle ilgisiz maddeleri bir arada oylatma girişimine itiraz geldi...
AKP'lilerde BDP rahatsızlığı
Ankara kulislerinde AKP'li bazı vekillerin rahatsız oldukları konuşulmaya başlandı.
 
Uzan belgeyi gösteremedi
2 saat boyunca sorgulanan Cem Uzan, Libananco ile ilgili belge ibraz edemedi.
Savcı farklı olsa CHP'ye kapatma davası açılır
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün ...
HSYK'da kararname krizi
Müsteşar bugünkü toplantıya da gelmedi diğer üyeler tutanak tuttu.
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri