Parkinson hastalığının bulguları tespit edilen baba Arslanoğlu ve iki çocuğu ‘Evde Bakım Hizmeti’ çerçevesinde Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce görevlendirilen iki uzman doktor ve bir hemşire eşliğinde muayeneden geçirildiler.
Doktorlar, parkinson hastalığının belirtileri görülen baba ve iki erkek çocuğunun ilk muayenelerinin ardından daha sağlıklı bir sonuç alınabilmesi için hastaneye yatırılarak ileri tetkik ve tedavilerinin burada devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdiler.
//TEDAVİ SÜRECİ
Arslanoğlu ailesinin muayenesini gerçekleştiren Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Uz. Dr. Füsun Mayda Domaç yaptığı muayene ve incelemelerde hastalığın tanısının net olmadığını ifade ederek: “Baba Süleyman Bey’den aldığımız bilgilere göre kendisi en az son altı aydır nöroloji muayenesinden geçmediği, kendisine önerilen ilacı çok düşük ve etkin olmayan dozda kullandığını öğrendik. Yaptığımız nörolojik muayenesinde şuurunun açık olduğu, günlük işlelerini kendi başına yapabildiği, yürüyebildiği ve titremesinin olmadığını gözlemledik. Taner Arslanoğlu’nun muayenesinde de yine hastamızın şuurunun açık olduğu fakat doktor muayenesine uyum göstermediği, hastanın tek başına kısa mesafeyi yürüyebildiği, tek başına desteksiz oturabildiği ve titremesinin olmadığını gözlemledik. Her iki hastada da eklemlerde rigidite denilen eklem katılığı ve hareketlerde yavaşlık saptandı. Yine her iki hastamızda geçmişe yönelik yapılmış kan veya görüntüleme tetkik sonuçları bulunamadı. Taner’in en son 5 yıl önce nöroloji doktoru tarafından muayene edildiği ve ismi hasta yakınımızca hatırlanamayan bazı ilaçların verildiği, ancak bu ilaçların hastada kendisine ve çevresine zarar veren yan etkilerin oluşması nedeniyle, hekime sorulmadan ilaçların kesildiği ve o dönemden bu yana mevcut bulguları için herhangi bir tedavi almadığını öğrendik. Küçük kardeş Tuna’nın muayenesinde de yine şuurun açık olduğu kas gücü ve duyu sistemlerinin normal olduğu hastanın tek başına desteksiz oturup yürüyebildiği, ellerinde titreme, eklemlerde rigidite ( eklem sertliği )ve hareketlerde yavaşlama olduğu gözlendi. Daha önceden parkinson hastalığı düşünülenerek başlanan ilaçların hasta yakınının hastada çevreye saldırganlık, evden kaçmalar gibi zararlı sonuçların doğurduğunu gözlemlemesinin ardından, önerilen dozun yarısını yine hekime danışmadan hastaya verdiğini öğrendik. Her üç hastamızda da saptanan bu parkinsonizm bulgularının öncelikle parkinson hastalığında görüldüğü ancak çeşitli nörolojik hastalıklarda da izlenebileceği, toksik, metabolik, damarsal, ilaçlara bağlı da ortaya çıkabileceği ve hastalarımızın tahlil ve görüntü sonuçları mevcut olmadığı için tanı amaçlı ileri tetkik amacıyla hastanemiz nöroloji kliniğine yatırılarak tedavilerinin burada devam ettirilmesini uygun gördük.
//DOMAÇ AÇIKLAMA YAPTI
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Klinik Şefi Uz. Dr. Domaç derin beyin stimülasyonu ( pil tedavisi ) için en uygun hastaların çeşitli kombinasyonlar dahil birçok parkinson ilacı denenmiş, bunama, davranış problemleri veya duygu durum bozuklukları olmayan hastaların olduğunu dile getirerek “ Hastaların ön planda olan bulgularına göre ( titreme, hareket yavaşlığı gibi ) beynin farklı bölgeleri uyarılmakta olup bu tedaviler için her hastanın özenle araştırılması ve tedaviye uygun olup olmadığının karar verilmesi gereklidir. Şu anda öncelikle Arslanoğlu ailesinde ki hastalarımızın ileri tetkiklerinin ve genetik araştırmalarının yapılarak tanılarının kesinleştirilmesi ve tedavilerinin buna göre düzenlenmesi düşündüğümüz için, hastalarımızın ilk etapta ilaçla tedavilerinin gerçekleştirilmesini planlıyoruz
//VANÇELİK; “ ARSLANOĞLU AİLESİ İÇİN GEREKEN YAPILACAK”
Erzurum Sağlık İl Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik ise yaptığı açıklamada Arslanoğlu ailesi için en iyi sağlık hizmetinin verileceğini ifade ederek, “Sadece söz konusu aile için değil tüm vatandaşlarımıza etkili ve kaliteli sağlık hizmetini vermeyi amaçlıyoruz. Bakanlığımızın da bu doğrultuda yürüttüğü çalışmalar neticesinde gerekiyorsa evde bakım hizmeti çerçevesinde bu üç hastamızın tedavisi evlerinde gerçekleştirilecek. Ancak ilk aşamada hastaların ileri tetkik ve tedavileri için hastaneye yatırılmaları doktorlarımızca uygun görülmüştür. Umuyorum ki baba ve iki evladı en kısa sürede sağlıklarına kavuşurlar.” dedi.
İkisi erkek olmak üzere dört çocukları bulunan ve bir süre önce bir kız çocuğunun bu hastalık belirtisinden dolayı hayatını kaybettiğini ifade eden anne Engin Arslanoğlu, evlerine gelen doktorlar tarafından eşi ve hasta olan iki erkek çocuğunun tedavilerine başlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yetkililerine teşekkür etti.