Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
6 Mayıs 2010 Perşembe - 13:50

İSVİÇRE BİZİ ÜZÜYOR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İsviçre’de soykırım inkarının hala cezalandırılıyor olmasından üzüntü duyduklarını söyledi. İsviçre Meclis Başkanı Erika Forster-Vannini ise, tek taraflı bilgilendirme olmaması için karşılıklı temasların önemli olduğunu dile getirdi.

İSVİÇRE BİZİ ÜZÜYOR

TBMM Başkanı Şahin, resmi davetlisi olarak Ankara’da bulunan İsviçre Kantonlar Meclisi Başkanı Erika Forster-Vannini ile Meclis Divan Başkanlığı salonunda bir araya geldi. Görüşmeye AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık ve CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş de katıldı.
Kabulde bir konuşma yapan Meclis Başkanı Şahin, Türk çocukların Türkiye dışında ismini öğrendikleri ilk ülkelerden birinin İsviçre olduğuna işaret ederek, okula başladıklarında ilk öğrendikleri bilgilerden birinin Cumhuriyet’in kurulmasını sağlayan Lozan Anlaşması olduğunu belirtti. İki ülke yöneticileri arasında uzun süre üst düzey ziyaretler gerçekleştirilemediğine dikkat çeken Şahin, 2008 yılında İsviçre Devlet Başkanı Pascal Couchepin’in Türkiye ziyaretinin, ilişkilerin gelişmesinde önemli bir dönüm
noktası olduğunu vurguladı. Şahin, Cumhurbaşkanı Gül’ün de bu yılın Ekim ayında İsviçre’yi ziyaret etmeyi planladığını belirtti. İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde Parlamentolar arası ilişkilerin önemli olduğuna değinen Şahin, iki ülke Parlamentolarında dostluk gruplarının bulunmamasının bir eksiklik olduğunu söyledi. İsviçre Ulusal Meclisi’nin, Türkiye’yi ilgilendiren bir takım önergeleri gündeme aldığına işaret eden Şahin, Türkiye’de Arami manastırları ve Süryani haklarının korunmasıyla ilgili
önergelerin İsviçre Federal Meclisi’nde gündeme alınacağını söyledi. Türkiye’de yaşayan tüm insanların, hangi dilden, hangi ırktan olursa olsun birinci sınıf vatandaşlar olduğunu vurgulayan Şahin, tüm kesimlerin her türlü haktan eşit şekilde yararlandıklarını ifade etti. Şahin, sosyo ekonomik gerekçeler ve PKK terör örgütü nedeniyle Türkiye’den ayrılan Süryanilerin, son dönemde Türkiye’ye geri dönmeye başladıklarına dikkat çekti.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde hazırlanan protokollerin de İsviçre’de imzalandığını hatırlatan Şahin, protokollerin imza törenine ev sahipliği yapan İsviçre’ye teşekkür etti. Şahin, “İsviçre’de soykırım inkarının hala cezalandırılıyor olması bizi üzüyor. 1915 olayları tarihçilerin çözmesi gereken olaylardır. İmzalanan protokollerle bir tarih komisyonu kurulması, her iki ülke tarafından kabul edilmiştir” diye konuştu.
İsviçre Kantonlar Meclisi Başkanı Vannini ise İsviçre’den Türkiye’ye gelen ilk Parlamento heyeti olduklarını açıkladı. İsviçre Parlamentosu’nda 8 Haziran’da Türkiye Dostluk Grubu’nun ilk toplantısını yapacağını açıklayan Vannini, bunun karşılığının Türkiye’de de kurulmasını umut ettiklerini ifade etti. Türkiye ile İsviçre arasında bazı sorunların da yaşandığına dikkat çeken Vannini, Süryanilerle ilgili sorunların Parlamento gündemine geldiğini hatırlattı. İsviçre’deki sistemde herhangi bir Parlamento
üyesinin, herhangi bir konuyu gündeme getirebileceğini ve bunu Federal Parlamento’ya taşıyabileceğini kaydeden Vannini, Parlamento’da gündeme gelen Süryani kilisesi olayının bir arazi meselesi olduğunu daha sonra öğrendiklerini bildirdi. İsviçre kanunlarında, soykırım inkarının cezalandırılmasını öngören bir hükmün bulunduğunun doğru olduğunu söyleyen Vannini, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerle bir tarihçiler komisyonu kurulmasının karara bağlandığını hatırlattı. Vannini, bu
protokollerin İsviçre’de imzalanmasından gurur duyduklarını söyledi.
İki Meclis Başkanı’nın açıklamalarının ardından CHP İstanbul Milletvekili Keleş, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili kısa bir değerlendirmede bulunmak istediğini belirtti. Keleş, her ülke arasında sorunlar yaşanabileceğini ifade ederek, “Bu sorunlardan hiçbiri, bu Ermeni sorunu kadar bizi incitmemiştir” dedi.
Ortaya konulan soykırım iddialarının dayanağının bulunmadığını vurgulayan Keleş, Ermenilerin, Türk topraklarında saldıran Ruslara destek verdikleri için tehcir edildiklerini ve bu sırada bazı ölümler yaşandığını anlattı. Ermenileri, bu konuda yaptıkları propagandadan dolayı kutlamak gerektiğini kaydeden Keleş, “Ermenilerin aldıkları sonuçlar sadece propagandanın zaferidir. Türkiye’nin de bu konuda çok geride olduğunu söylememiz lazım” şeklinde konuştu.
Meclis Başkanı Şahin, Birgen Keleş’in bu konuda hassas bir milletvekili olarak bilgilendirme amacıyla bu açıklamaları yaptığını dile getirirken, İsviçre Kantonlar Meclisi Başkanı Vannini ise tek taraflı bilgilendirme olmaması açısından karşılıklı temasları çok önemsediklerini söyledi.

 
AMBULANS TAKLA ATTI: 3 YARALI
 
SİLAHLI SALDIRI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AMBULANS TAKLA ATTI: 3 YARALI
Kars’tan Erzurum’a hasta nakli yapan ambulans geri dönerken kaza yaptı. ...
MECLİSTE HARARET 90'A VURDU
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinde ...
GÜLHANİ AİLESİNE TAZİYE
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, önceki gün hayatını kaybeden Erzurumlu ...
 
ERGENEKON DAVASINDA 3.GÜN
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Devam Eden Erzincan'daki Ergenekon ...
2011'E 7 AY KALA ERZURUM GÜZELLEŞECEK
2011 dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları’nın yapılacağı döneme kadar, ...
ERZURUM'A TEŞEKKÜR
Erzurum’un tanıtımına önemli katkı sunacak ‘Nenehatun-Aziziye’ filminin ...
 
KÜLHANCI BABA TÜRBESİ NİHAYET RESTORE EDİLECEK
Erzurum Vakıflar Bölge Müdürü Ungan, Şeyhler Mahallesi’ndeki Şeyhler Hamamı ...
YAPILAN UÇUŞ RUTİN EĞİTİM UÇUŞU
05 Mayıs 2010 tarihinde çeşitli basın yayın organlarında iki adet F-16 ...
VAKIFLAR HAFTASI'NDA ÖRNEK BAĞIŞ
Hayırsever İyisoy çifti Vakıflar Haftası’nı fırsat bilerek Oltu Birlik ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri