Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
9 Mayıs 2011 Pazartesi - 07:43

Rus gazeteciden Türkiye'ye övgü

Rusya'nın devlet kanalı Rossiya-2 televizyonu, Türkiye'nin tarihi Kapadokya bölgesini tanıttı. Belgeselde, Kapadokya bölgesi ve Türkiye'nin tarihi ve yaşamla ilgili izlenimler aktarıldı.

Rus gazeteciden Türkiye ye övgü

Rusya'nın devlet kanalı Rossiya-2 televizyonu, Türkiye'nin tarihi Kapadokya bölgesini tanıttı. Belgeselde, Kapadokya bölgesi ve Türkiye'nin tarihi ve yaşamla ilgili izlenimler aktarıldı.
"Maceralar Mucizesi" adlı programda Kapadokya hakkında geniş tanıtım yapan Rus Kultura televizyonundan gazeteci Dmitri Mendeleyev, Kapadokya'nın dünya Hıristiyan kültürü ve tarihi açısından önemli bir yeri olduğunu belirtti. Belgeselde Mendeleyev, "Hıristiyanlığın temelini atan üç önemli isimden ikisi Kapadokyalı idi. O dönemlerdeki çeşitli savaşlar sırasında ilk Hıristiyanlar Kapadokya'daki yeraltı tapınaklarda saklanabilmiş" bilgisini verdi.
TÜRKİYE TANITIMI
Kapadokya'da yaşayan vatandaşları da ekrana taşıyan gazeteci, yaşlı bir bayanın evinin çekilmesine karşı çıkması dikkat çekiyor. Gazeteci daha sonra yaşlıyı ikna ederek evini çekiyor. "Kameraya çıkıyor, ayıp oluyor, haksız mıyım?" şeklinde itiraz eden Türk nine, yine de Rus konuklara evinin kapısını açıyor. Filmde, dışarıda ekmek pişiren kadınlar Rus gazetecilere "Ekmek ister misiniz" diye ikramda bulunuyor. Gazetecilere yeraltı kentini tanıtan rehber Mümin Pehlivan, buradaki gizli tünellerin olduğu bilgisini veriyor.
Belgeselde , "Aslında Kapadokya'daki bir yer Rusya ve Türkiye arasındaki bir bağı oluşturuyor. Buradaki kilisede Rus asıllı İoann Russki görev yapmış" sözleri dikkat çekiyor. Çekimde Ürgüp'te yaşayan İsmail adlı bir vatandaş, 17. ve 18. yüzyılda faaliyet gösteren Russki'nin halk tarafından sevildiğini anlattı: Önce asker olan Russki, savaşta esir düşünce Türklere satılıyor. Bir Türk ağanın kölesi olan İvan inancına sadakati sayesinde herkesin takdirini topluyor. Ağa kendisini kölelikten azat ediyor.
ERZURUM’A ÖVGÜ
Cihan'a konuşan program yapımcısı gazetesi Mendeleyev, çekim sırasında Türk halkının gösterdiği ilgi ve yardımından dolayı şükranlarını da sundu. Türkiye'yi çok sevdiğini belirten ünlü Rus gazeteci, "Ben Türkiye aşığıyım. Yaklaşık her yeri karış karış dolaştım. İstanbul, Efes, Erzurum, Iğdır, Ağrı ve başka yerler. İnanın her gün orada bulunup Anadolu'yu keşfetmek istiyorum. Muazzam bir coğrafya. Bizim Rus turistler maalesef sahil turizmini bilir. Tabii ki deniz, kum da lazım. Ama ikinci ve daha sonraki yıllarda mutlaka Kapadokya gibi yerlerin gezilmesini tavsiye ediyorum" dedi.
Türk konukseverliğine hayran kalan Mendeleyev, "Çekimle ilgili gittiğimizde bir Rus papazla döner büfesinin yanında oturmuştuk. Yorgunduk. Halimizi gören büfe sahibi bize döner ve bir bardak su ikramında bulundu. Papaz Aleksey suyu yudumlarken gözlerinden yaş geldi. Bana Hıristiyanlık'ta ve İncil'de bir yudum su ikramının ne kadar hikmetli ve hayırlı iş olduğunu anlattı. Türk yetkililer ve sıradan vatandaşlar çekim sırasında bize çok yardımcı oldu. Bize vatandaşlar yiyecek ikramında bulunuyordu. Devlet de tarihi eserlere sahip çıkarak korumuş. Bence bir millet ve ülke hakkında ön yargılı davranmadan önce mutlaka ziyaret edilmesi gerekir" diye konuştu.

 
Görmez Asr-ı Saadet'i anlattı
 
Dindi Anneler Gününü kutladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görmez Asr-ı Saadet'i anlattı
Malatya'da düzenlenen Hz.Aişe (R.A) konulu bir konferans yoğun ilgi gördü. ...
Polise çirkin saldırı
Erzurum'da BDP tarafından desteklenen bağımsız milletvekili adayı Sebahattin ...
72 yaşında eve kavuştu
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Erzurum'da ...
 
Baro’dan Yargı Reformuna destek
Erzurum Baro Başkanı Avukat Mehmet Güzel, Türkiye’nin, gelişen dünya ölçeğinde ...
Partilerüstü tepki
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a ilgili olarak gündeme getirdikleri ...
Samsun'dan Erzurum'a Sevgi Bayrağı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere ...
 
Adalet Bakanlığı firar iddialarını araştırıyor
Adalet Bakanlığı, tutuklu bulunduğu sırada firar ettiği ileri sürülen ...
MÜSİAD'dan kınama
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, Kastamonu’da, Başbakan ...
Ruhun şad olsun Gülhani...
Erzurumlu Aşık Mehmet Gülhani, ölümünün birinci yıldönümünde unutulmadı. ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri