Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
3 Aralık 2010 Cuma - 04:02

Toprağımıza sahip çıkmıyoruz..!

Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Tema Vakfı Erzurum İl Temsilciliği tarafından “Bereketli Topraklar Yaşam Üretir” konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen panele Tema Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Toprağımıza sahip çıkmıyoruz..!

Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Tema Vakfı Erzurum İl Temsilciliği tarafından “Bereketli Topraklar Yaşam Üretir” konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon’da gerçekleştirilen panele Tema Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat’ın başkanlığını üstlendiği panelin ilk konuşmasını, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş yaptı.
Türkiye’de en büyük sorunun erozyon olduğunu ve bu yüzden her geçen yıl biraz daha toprak kaybı yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Taşkın Öztaş, “Ülkemizde ve dünya genelinde her geçen yıl erozyon nedeniyle toprak kaybı yaşanıyor. Türkiye’de yılda 650 milyon ton toprak kaybı oluyor. Topraklar biz insanlar için çok önemli, bu değerli varlığı kaybetmeme adına önemleler alınması gerekiyor. İnsanlarımızın toprak kaybına karşı mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Toprağı nasıl kullanacağımızı nasıl işleyeceğimizi bilmiyoruz. Erozyon birçok elementlere de etki ediyor. Bitki örtümüz ve ormanlarımız bakımsız bir haldeler. Toprağı korumaya yönelik çalışmalar yapılmıyor. Mera ve orman alanlarımızı hoyratça kullanıyoruz. Çiftçimize düzenli eğitimler veremiyoruz. Erozyon konusunda nasıl davranılması gerektiği konusu çok iyi anlatılmalı, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.” diye konuştu.
İl Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman da, konuşmasında erozyonla mücadele kapmasında yürütülen çalışmalara değindi. Toraman, ağaçlandırma çalışmaları başta olmak üzere, erozyona karşı çok ciddi bir mücadele içerisinde olduklarını belirterek, “İl Çevre Orman Müdürlüğü olarak, erozyonla mücadele kapsamında şuana kadar birçok çalışma yaptık. Köylerimizde ağaçlandırma ve fidan dikimi gerçekleştirdik. Köylerimize dikilen fidanların daha iyi korunması sağlandı. Yine köylerimizde paket arıtma çalışmaları başlatıldı. Ambalaj ve ömrünü tamamlamış lastikler toplatıldı. Çevre Orman Bakanlığı’nca Türkiye genelinde 2 milyar ağacın toprakla buluşturulması hedeflenirken, İl Çevre Orman Müdürlüğü olarak, 41 milyon fidanı ilimizde toprakla buluşturmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu
TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan ise, erozyona sebebiyet veren faktörleri sıraladı. Sunumu sırasında erozyonun zararlarını ve bu zararları en aza indirgemek için yapılacak çalışmalarla çözüm yollarını anlatan Doğan, “Ülkemizde verimli denebilecek topraklar giderek erozyona uğruyor. Bunun sadece bir doğa olayı olarak algılanması yanlış olur. Çünkü bu süreçte insan faktörünün de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Her geçen yıl ülkemizde erozyondan ötürü toprak kaybı yaşanıyor. Topraklarda milyonlarca canlı bulunuyor. O canlılar olmadığı zaman dünya ve ülkemiz için çok büyük kayıp meydana geliyor. Çiftçilerimiz hatalı sürüm yapıyor. Bu da erozyon sürecini hızlandırıyor. Arazi açmak için ormanlarımız talan ediliyor. Bu yüzden insanlarımızın daha bilinçli olması ve topraklara sahip çıkılmasını istiyoruz.” dedi.

 
Dünya Tarihi Osmanlı Arşivlerinde
 
Meclis yetkisini mi aştı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Tarihi Osmanlı Arşivlerinde
Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük, Erzurum’da Osmanlı ...
Ruhu şad olsun..
Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal ölümünün 122. yıldönümünde kabri başında ...
Soylu ana'dan soylu bağış..
Erzurum’un Şenkaya İlçesine bağlı Beşpınarlar Köyü’nde yaşayan ve geçtiğimiz ...
 
Varolasın ASİMED..
Erzurum'da, Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) ve ...
Yürüyüşe protesto mu vardı?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ...
Erzurum 5 eserle tanıtılacak
Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 'Erzurum Tanıtım Serisi' adı altında şehrin ...
 
THK Zirvesi Erzurum'da toplanacak
Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, Doğu Anadolu, Güneydoğu ...
Yakutiye Mahkeme kararını uygulamadı
35 yıl sonra geri geldiği memleketi Erzurum'da arsalarının üzerine site ...
Topçu'ya vefa..
Erzurum’da ‘35 Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni’ düzenleniyor. Büyük ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri