Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
22 Kasım 2010 Pazartesi - 20:38

Yesen de bu, yemesen de bu..

Etlerinin yağsız oluşu ve kolay doğum yapabilme gibi bazı özelliklere sahip olan ‘Angus’lar, Erzurumlu tüketiciler tarafından da çok çabuk kabul gördü. Ya da başka bir deyişle, dar gelirli angus etine muhtaç kaldı.

Yesen  de bu, yemesen de  bu..

Canlı hayvan varlığının azalması dolayısıyla hızlı bir yükselişe geçen et fiyatları, Türkiye’yi Aberden Sığırı olarak adlandırılan ‘Angus’larla tanıştırdı. Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü’nce 20 Mayıs’ta yapılan ihaleyle yurt dışından kasaplık canlı hayvan ithalatına başlanan Türkiye’de, ilk sevkiyat Konya’ya yapılırken, çoğunluğunu ‘Angus’ların oluşturduğu ithal büyükbaş hayvanlar, 6 ay içerisinde yurdun dört bir yanına dağıldı. Etlerinin yağsız oluşu ve kolay doğum yapabilme gibi bazı özelliklere sahip olan ‘Angus’lar, Erzurumlu tüketiciler tarafından da çok çabuk kabul gördü. Canlı ağırlık artış oranından etinin kalitesine; her türlü iklim şartına uyumdan damızlık olarak kullanılabilmelerine varıncaya kadar çeşitli özelliklere sahip olan ‘Angus’lar, özellikle etlerinin yağsız oluşuyla diğer türlere nazaran belirgin bir nitelik taşıyorlar.
Anavatanı İskoçya olan ve geçmişi 1800’lü yıllara kadar uzanan ‘Angus’ ırkı, Avrupa’da olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletleri’nde de, etçil sığır varlığının önemli bir bölümünü oluşturuyor. Türkiye’ye Brezilya ve Uruguay gibi ülkelerden ithal edilen ‘Angus’ ırkıyla ilgili olarak, ansiklopedik kaynaklarda şu bilgiler aktarılıyor. “17 Mayıs 1873 yılında George Grant adında bir yetiştirici, 4 adet Angus boğayı Victoria/Kansas’a götürerek, Shorthon ve Longhorn ırkıyla melezleştirir. Bu melezlerden istenilen verim elde edilemediği için daha sonra Angus dişilerini ithal ederek, saf kan Angus yetiştirmeye başlanır. 1885 yılında siyah ve kırmızı Anguslarla ilgili olarak ABD’de ırk ayrımı yapılırken, İngiltere ve Kanada’da böyle bir ayrım yapılmaz. Angus ırkını önemli kılan en önemli özellik etinin kalitesidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde etçi sığır ırklarının çoğunluğunu Angus sığırları oluşturur. Çünkü diğer etçi ırklarına göre Angus ırkı daha kaliteli et üretimine olanak verir. Angus etinin tercih edilmesindeki en önemli özellik ise, et yağ oranının düşük olmasıdır. Diğer ırklarda yağ oranı yüzde 35 ile 36’lara kadar varırken, Angus etinde bu oran yüzde 6 ile 7 civarındadır.”
Angus ırkının diğer ırklara göre tercih edilmesinin sebepleri hakkında verilen bilgiler ise, şöyle: “Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir. Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır. Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar, bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptirler. Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,8 ile 2,5 kilogram olabilmektedir. Anguslar kışın sıfırın altında 40 derecede, yazın ise 30 derecede fevkalade gelişim gösterebiliyorlar. Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı Angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır. Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir.”
Öte yandan Erzurum Et Kombinası Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi İsmail Atasever, yurt dışından ithal edilen çoğunluğunu Angus ırkının oluşturduğu büyükbaş hayvanların, açık besi yapılmaları dolayısıyla et kalitesinin yüksek olduğunu söyledi. Türkiye’de yılın önemli bir bölümünü kapalı ahırlar ve barınaklarda geçiren besi hayvanlarının, et yağ oranıyla Angus ırkının et yağ oranı arasında önemli bir fark bulunduğunu anlatan Atasever, “Bu hayvanlar meralarda ve yaylalarda besiye alınıyorlar. Bu nedenle et kalitesi çok yüksektir. Beslenme şekillerinde ise, kafalarda soru işareti bırakacak herhangi bir durum söz konusu değildir. Halkımız ithal Angus ırkının etlerini gönül rahatlığıyla tüketebilirler.” diye konuştu.
 

 
Kılıç inkar etti, partililer doğruladı
 
Herşey iktidar için
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Herkes dua, onlar 'ah' aldı
Erzurum’da kurban bayramı arifesinde tavan yapan meyve ve sebze fiyatları ...
Tarımsal destekte son fırsat
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Kırsal ...
Sıcak, tamircilerin işine geldi
Kasım ayının sonlarına yaklaşırken hava sıcaklığının mevsim normallerinin ...
 
Adına layık kuruluş
Erzurum’da 19 yıl önce kurulan Ebu İshak Kültür ve Hizmet Vakfı, dar gelirlinin ...
Kaynak var, kullanan yok..!
A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül, Erzurum’un tarımsal ...
Neye niyet, neye kısmet...
Erzurum'da Necmettin Erbakan'ın Başbakan Yardımcılığı döneminde 'ağır ...
 
KUDAKA kalkınma enerjisini tetikledi
Merkezi Erzurum'da bulunan Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) ...
İthal, et zulmünü durdurdu
Kurban Bayramı öncesinde Erzurum’a ithal büyükbaş hayvan yağmuru yağdı. ...
Edebiyat yapmayın, yatırım yapın..
Vali Öztürk, Erzurumlu işadamlarına “Kuru kuruya memleket sevdası olmaz. ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri