Erzurum’daki ziraat mühendisleri, silaj tekniklerinin yaygınlaştırılması konusunda bilgilendirilecek. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) destekli olarak yürütülen “Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında düzenlenen bilgilendirme seminerlerine ziraat mühendisleri de katılacak. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Erzurum İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri Erzurum Bölge Birliği Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü KUDAKA destekli “Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında bilgilendirilecek olan ziraat mühendislerinden yöre çiftçilerine rehberlik etmeleri istenecek.
EĞİTİM SEMİNERİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve aynı zamanda Proje Yürütücüsü olan Prof. Dr. Mustafa Tan, KUDAKA destekli olarak yürüttükleri “Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Geliştirilmesi” adlı proje kapsamında yürütülen seminerlerin son sürat devam ettiğini söyledi. Erzurum Ovasında silaj tekniğinin yaygınlaşması için yoğun bir eğitim programı başlattıklarını, bu eğitimlerin köy seminerleri, öğrenci seminerleri, teknik personel eğitim, tarla günü, çiftlik gezisi, örnek mısır ekimleri, silaj ve silo yapımı ve silaj panelleri ile devam ettiğini kaydeden Tan, eğitim programına ziraat mühendislerinin de dahil olacağını dile getirdi.
Erzurum’da kamu ve özel sektörde görev yapan yaklaşık 50 ziraat mühendisinin, önümüzdeki Cuma günü Ziraat Fakültesi’nde bilgilendirme seminerine tabi tutulacağını kaydeden Tan, seminere Prof. Dr. Muhlis Macit ve Ziraat Yüksek Mühendisleri İsmail Gül’le Hakan Özdemir’in konuşmacı olarak katılacaklarını ifade etti.
TAN: PROJEDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Projenin uygulanmasına başlanan Ocak ayından bu zamana kadar 23 köyde yapılan seminerlerle 244 üreticiye silaj eğitimi verdiklerini anımsatan Mustafa Tan, eğitimlere daha sonra üniversite öğrencilerini de eklendiğine işaret ederek, “Bugün hayvancılığı iyi durumda olan ülkelerde ve ülkemizin batı bölgelerinde silaj tekniği yaygın olarak kullanılmaktadır. Erzurum Ovası sınırları içerisinde yer alan Aziziye, Yakutiye ve Palandöken ilçelerine bağlı köylerde şehir merkezine, Ziraat ve Veteriner Fakülteleri ile İl Tarım Müdürlüğüne çok yakın olmalarına rağmen silaj yapımı ve kullanımı yeterince gelişmemiştir. Erzurum Ovasında Silaj Tekniğinin Yaygınlaşması projesi bu noktadan hareketle hazırlanmıştır.” diye konuştu.
Proje içerisine ziraat mühendislerini de dahil etmekteki amaçlarının, projeye sürdürülebilirlik kazandırmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Tan, “Bizim amacımız projenin uygulama süresi tamamlandıktan sonra bile silaj tekniğinin yaygınlaştırılmasına yönelik adımların atılmaya devam etmesini sağlamaktır. Bu bağlamda ziraat mühendislerimiz çok büyük bir sorumluluk yüklenmiş oluyorlar. Proje hakkında bilgilendirilecek olan mühendis arkadaşlarımızın, bu tekniğin Erzurum’da yaygınlaştırılması için büyük bir özveri içerisinde çalışacaklarına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.