Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
2 Mayıs 2011 Pazartesi - 09:08

Kentsel dönüşüm kar getirdi

Yakutiye Belediyesi, asırlık mahallelerde kentsel yenileştirme projelerine başladı, inşaat sektörü ve Erzurum ekonomisi canlandı.Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi, Rabiahatun, Hacıcuma ve Taşmescit mahalleleri ile Üç Kümbetler çevresinde başlattığı kamulaştırma çalışmaları nedeniyle 1 ay içerisinde şehir ekonomisine 15 milyon dolayında nakit para girişi sağlandı.

Kentsel dönüşüm kar getirdi

Yakutiye Belediyesi, asırlık mahallelerde kentsel yenileştirme projelerine başladı, inşaat sektörü ve Erzurum ekonomisi canlandı.Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi, Rabiahatun, Hacıcuma ve Taşmescit mahalleleri ile Üç Kümbetler çevresinde başlattığı kamulaştırma çalışmaları nedeniyle 1 ay içerisinde şehir ekonomisine 15 milyon dolayında nakit para girişi sağlandı.
YÜCELİK: KENT EKONOMİSİ KAZANDI
Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik'in, çok önemli bir hareket olarak nitelediği kamulaştırma çalışmaları için, müteahhit firmalar payımıza düşeni alıyoruz derken, Erzurum Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Bünyamin Canlar ise, kamulaştırmanın sektörde canlanmayı getirdiğini söyledi.
Erzurum'un temel sorunlarından biri olan eski ve köhne mahalleler kamulaştırma hamlesiyle dönüşüme tabii tutuluyor. Yakutiye Belediyesinin kent merkezinde başlattığı "Kentsel Yenilenme ve Dönüşüm" projeleri çerçevesinde Hasanibasri, Habipefendi, Mehdiefendi, Rabiahatun, Hacıcuma ve Taşmescit mahalleleri ile Üç Kümbetler de kamulaştırmalar sürüyor. Kamulaştırma ile şehir ekonomisine son bir ay içerisinde 15 milyon lira sıcak para girişi sağlandı. Kamulaştırmanın etkilediği sektör temsilcileri Yakutiye Belediyesinin doğru adım attığını belirtirken, ekonominin canlanmasından da olumlu olarak etkilendiklerini belirtiyorlar.
KANAYAN BİR YARAYA NEŞTER VURULDU
Erzurum Ticaret Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Yakutiye'nin başlattığı çalışmanın asırlık sorunlara neşter olduğunun altını çizerek "Kamulaştırmanın altından kalkmak zor, Yakutiye Belediyesi taşın altına elini koymuştur. Tarihi eserlerin etrafının açılması, öne çıkarılması önemli. Dünyanın hiçbir yerinde böylesi tarihi eser yok. Dünyada böyle tarihi eserler olsa bunları el bebek gül bebek yaparlar.
Yücelik, yapılan çalışmaların inşaat ve yapsat sektörünü canlandıracağını ifade ederek, "Bu kentsel dönüşümle beraber müteahhitlik sektörünün yapsat sektörünün ciddi manada gelişmesi sağlanacak. Burada esas olan da yapılandırmada, bölge müteahhitlerinin yapsatçılarının görev almasını bekliyoruz. İşçisiyle, demiriyle, vergisiyle, çimentosuyla, tamamen bu bölgede para kalacak.
Yücelik, "Şehrimiz çok eski yapılarla yapılandırılmış. Buralarda oturan insanlarımızın lüks binalarda, kaloriferli, sıcak suyu bulunan binalarda oturma hakkı var" şeklinde konuştu.
CANLAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Bünyamin Canlar ise emlakçilerin kamulaştırmalardan olumlu olarak ilk etkilenen kesim olduğunu belirtti. Canlar, "Emlakçilere çok büyük etkisi olmuştur. Vatandaşların almış oldukları paralar öncelikle emlak sektörüne yöneliyor. Sektör hızlanıyor. Erzurum için çok güzel bir çalışmadır. En azından şehrin köhnelikten kurtarılması, yeni binaların yapılmasını, insanların daha temiz daha güzel binalarda oturmasını sağlayacak. Bölge olarak zaten şehir merkezinin böyle bir çalışmaya ihtiyacı var. Çünkü sima olarak Erzurum'un görünüşünü daha da değiştirmemiz gerekiyor.
Bunun da piyasaya çok büyük etkisi oluyor. Para sirkülasyonu oluyor. İnsanlar kredili ev almaktan çıkıp nakit paralarıyla daire satın almaya çalışıyorlar. Yastık altları harekete geçiyor, kamulaştırmaya ekleniyor. Piyasaya çok büyük etki yapıyor.
Bünyamin Canlar, Yakutiye Belediyesinin kamulaştırmada tespit ettiği değerlerin piyasanın fevkinde olduğunu belirterek "Rayiç değerler kurumlar ve piyasadan alınan değerlerle bulunuyor. Vatandaşların endişesi olmasın. Belediyenin verdiğinin yarısına evlerini satamazlar. Bu büyük bir fırsat. Herkes iyi bilsin ki, 30-40 senelik evlerinin değeri bunlar değil. Hakikaten Ali Korkut'a teşekkür etmek gerek. insanların hakkını vererek haklarından kısmadan çok iyi değerler vererek herkesin parasını da dağıtmıştır. Allah razı olsun. Biz emlakçiler onların dağıttığı paralarla iş yaptık, para kazanıyoruz. Allah yardımcıları olsun" dedi.
Emlakçi Kemal Ötüğen ise yapılan çalışmalar sayesinde Erzurum'un gecekondulardan kurtulduğunu söyledi. Ötügen, "Bunların yapmış olduğu işlerden dolmayı Erzurum gecekondudan kurtuluyor. Vatandaş buralardan çıkıp modern binalara yerleşiyor." değerlendirmesini yapıyor.
 
PİYASALAR CANLANDI
İnşaat sektörü de kamulaştırmayı ilgiyle izliyor. Görüşlerini açıklayan Müteahhit Mehmet Kazar, İbrahim Bulut ve İsmail Çobanoğlu arsa üretme noktasında ve piyasaya sıcak para sağlanması açısından Yakutiye Belediyesinin yaptığı çalışmaları ilgiyle izlediklerini belirttiler. Müteahhitler, "Belediyenin kamulaştırma çalışmaları çok önemli. Hem arsa üretme noktasında olsun, artı şehrin görünümünün daha da güzelleşmesi açısından, daha sağlıklı konutlar yapılması için bu tür faaliyetleri destekliyoruz. İlaveten bu şehrimize bir canlılık bir kaynak oluşturuyor. Bunu biz açık ve net olarak müşahede ediyoruz. Millet parasını almaya başladıktan sonra müşteri portföyümüz arttı. Şehir ekonomisi açısından bir canlılık oluşturuyor. Yapılan çalışmaların gerçek anlamda fark edilmesi, herkesin gözlemlemesi belki zaman alacak, ancak çok kıymetli bir iş yaptıklarının hakkını teslim etmeliyiz. Yakutiye Belediyesi inşaat noktasında gereken hassasiyeti gerçekten gösteriyor. Başkana teşekkürlerimizi iletiyorum." dediler.

 
Nene Hatun'a dadaş vefası
 
DASİDEF'ten MARİFED atılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organik tarımda güç birliği
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen “Kuzeydoğu ...
İhracatın nabzı Erzurum'da attı
Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ...
Tarımda verimlilik arayışı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitkisi Besleme ...
 
İstihdama Çağrı Merkezi desteği
Erzurum’da Türkcell ve Finansbank’ın ardından açılan Sağlık Bakanlığı ...
Ilıcalı'dan ilginç iddia
DATÜB Başkanı Ilıcalı, Erzurum'un ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin sanılanın ...
Kalkınmada SODES rotası
Erzurum Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi tarafından SODES projeleri ...
 
Bumin rekortmen oldu
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, 2010 Vergilendirme Dönemi’ne ait Gelir ...
Aziziye'de tarım seferberliği
Aziziye Ziraat Odası’nın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından ...
Yapılandırmada başvuru rekoru
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri