Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2010 Perşembe - 05:20

Et'te yeni tezgah mı?..

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, çekme kıymalarda her türlü Oyunun oynandığını iddia ederek, dökme hazır kıyma satışının önüne geçemediklerini söyledi. Ejder, yaptığı açıklamada, kanunen hazır kıyma satmanın yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde hala dökme hazır kıyma satıldığını belirtti.

Et te yeni tezgah mı?..

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, çekme kıymalarda her türlü Oyunun oynandığını iddia ederek, dökme hazır kıyma satışının önüne geçemediklerini söyledi.
Ejder, yaptığı açıklamada, kanunen hazır kıyma satmanın yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde hala dökme hazır kıyma satıldığını belirtti.
Hazır kıymayı satabilmek için kıymanın üzerinde üretim ve son kullanma tarihinin mutlaka bulunması gerektiğini ifade eden Ejder, 'Maalesef bu gün Erzurum'da bu hazır kıyma satışının önüne geçemedik. Kıyma her türlü hileyi kaldıran bir maddedir. Örneklerini gördük; tavuk taşlığı, havucuna, suya varana kadar kıymaya katılıyor. Biz bunun önüne Erzurum'da geçemedik' dedi.
Marketlerde satılan hazır kıymaların toplatılması için defalarca Tarım İl Müdürlüğüne yazı yazdıklarını dile getiren Ejder, bazı işletme sahiplerinin çekme kıymayı yapıp, tepsilere döktüğünü, vatandaşın da gidip o kıymayı aldığını ifade etti.
Vatandaşın o hazır kıymanın içerisinde neler olduğunu bilmediğini anlatan Ejder, şunları kaydetti: 'Vatandaş hazır kıymada oynanan Oyunları, onun içerisinde ne olduğunu bilmiyor. Tarım İl Müdürlüğü yeterince cezaları veriyor ama tam denetim yapmıyor. Ceza vermekle bu iş olmuyor. O hazır kıymaların toplatılması, imha edilmesi lazım. Hazır kıyma satışını kanun yasak etmiş. Eğer yasaksa bana da ona da herkese yasak. Bir iş yerinde hazır kıyma varsa mutlaka bunun içeresinde bir hile vardır. Ayıbını örtmek için o kıymayı çekiyor. Eğer dürüstsen vatandaşın gözünün önünde çek, kıymasını ver. Devlet bunu yasaklamış, sen niye bu hazır kıymayı yapıyorsun?'
Hazır kıymaların satışının biraz da vatandaştan kaynaklandığını savunan Ejder, halkın bu hazır kıymanın niye yapıldığını bilmesi, anlaması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşın dökme kıymalara itibar etmemesini isteyen Ejder, 'İstanbul'da kaç kez hazır kıymalar toplatıldı, Erzurum'da neden toplatılmıyor? Tarım Bakanlığı, şu Erzurum'a bir göz atmalı bütün marketler, kasaplar denetlenmeli, kimde ne var, ne yok hepsi meydana çıksın. Devletin yasakladığı bir şey bu. Bu hazır kıymaların içerisine neler katıldığını tespit etmek için laboratuvar ortamında incelenmesi gerekiyor' diye konuştu.
Kıymaya bir şey katıldığının etin renginden anlaşıldığını ifade eden Ejder, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ette siyahlanma oluyorsa o kıymanın içerisine mutlaka su katılmıştır. Kıymaya su katıldığı gün kıymayı daha parlak yapar ve yağsız görünür. Ancak bir gün ya da iki bekletilince kıymanın renginde siyahlanma olur. Tavuk taşlığı da kıymayı kıpkırmızı yapar, yağsız gösterir. Kelle eti, paça eti de katılıyor. Kıymanın içinde bir şey katıldığı zaman birkaç gün bekleyince kesinlikle renginden belli eder.'
Kimsenin vatandaşı aldatmaya hakkı olmadığını vurgulayan Ejder, şu iddialarda bulundu: 'Bir kilogram kıyma bir su bardağı suyu rahatlıkla götürür. Başka şeyler de katılıyor. İşte vatandaşı soyuyorlar. Yetkililer biran önce denetimlerini yapmalılardır. Dökme kıymayı hiç kimse satamaz. Dökme kıymayı tepside satma imkanımız yok.'
//BAŞVURU YAPTIK SONUÇ ALAMADIK
Başkan Ejder, ilde marketlerde satılan dökme kıymaların toplatılması için bir yılda 30 kez Tarım İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini ancak yine de denetim yapılmadığını ileri sürdü.
Uzmanlar da kıymaya farklı ürünler katıldığı zaman hem tüketicinin aldatıldığını hem de kıymanın daha çabuk bozulmasına neden olduğunu bildirdi.
 

 
Esnafın başka çaresi mi kaldı?
 
Katil güvenlik kameralarına yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Esnafın başka çaresi mi kaldı?
Esnafa kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerde ...
KUDAKA'ya rekor başvuru
Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) yönetim kurulu toplantısında, ...
Meslek Odalarından güç birliği
Erzurum’daki bazı esnaf odası başkanları Mesleki Eğitim Merkezi’ne yaptıkları ...
 
Tarım ekonomisine çağdaş yaklaşım
Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, Erzurum’un, biyogaz çiftlikleri kurulması noktasında ...
İş arayanlara umut kapısı
Sağlık Bakanlığı'nın, merkezi hastanelerde randevu sistemini (MHRS) hayata ...
Bükçe açığında şampiyonuz..
2010 yılının Ocak-Kasım döneminde 69 ilin bütçesi açık, 12 ilin bütçesi ...
 
Erzurum mu kazanacak, esnaf mı?
2011 Kış Oyunları dolayısıyla Atatürk Üniversitesi’nde gidilen akademik ...
Fırsatçılık mı, girişimcilik mi?
Oyunları (Winter Universiade)' dolayısıyla konaklama rezervasyonlarında ...
İşimiz piyangoya kaldı
Milli Piyango İdaresi, yılbaşı özel çekilişinde 190 milyon 405 bin lira ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri