Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
9 Mayıs 2011 Pazartesi - 07:57

Medeniyetimizin farkında mıyız?..

Batılı sosyal bilimcilerin, 16. Yüzyıl Osmanlı dönemi için “Vakıf Cenneti” yorumunda bulundukları öğrenildi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, Osmanlı toplumunda vakıf kurumunun önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bu durumun yerli ve yabancı sosyal bilimciler tarafından da çeşitli vurgularla beyan edildiğini anlatan Kılıç, “Mesela yabancı ve Batılı sosyal bilimciler, 16. yüzyıl Osmanlı döneminden “Vakıf Cenneti” diye bahsederler.” dedi.

Medeniyetimizin farkında mıyız?..

Vakıfların, Osmanlı sosyal hayatı içerisindeki yerini, Ord. Prof. A. Esat Arsebük’ün çok güzel ifade ettiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıç, Arsebük’ün; “Kisi vakıf bir evde doğar, vakıf bir beşikte büyür, vakıf bir müesseseden beslenir, vakıf bir evde ikamet eder, vakıf bir müessesede çalışır, vakıf bir evde ölür, vakıf bir tabuta konur ve vakıf bir mezarlığa defnedilir" şeklindeki sözünün, vakıfların sosyal hayattaki yerinin tarifi açısından dikkate değer olduğunu kaydetti.
Osmanlı’da, güvenlik ve adli hizmetlerin dışında hemen tüm alanlarda vakıfların hizmet verdiğini dile getiren Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kılıç, bu nedenle vakıfların, kamu ve özel sektör dışındaki üçüncü bir sektör olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, “Vakıflar toplamda sosyal bütünleşmeyi sağlar, gelir ve servet dağılımına olumlu etkilerde bulunur, sınıf ayrışmalarını ve çatışmalarını kısıtlar.” diye konuştu.
“VAKIF ESERLERİ, ŞEHİRLERİN SOSYAL VE FİZİKİ MERKEZLERİ NİTELİĞİNDEDİR”
Vakıfların, aynı zamanda yerleşim birimlerinin fiziki yapılanmasını belirleyen bir kurum olduğunu anlatan Kılıç, Osmanlı toplumunda ibadethane, okul ve hamam gibi vakıf ürünü kamusal mekanların, yerleşim birimlerinin merkezinde yer aldığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Osmanlı toplumunda daha geniş yerleşim birimlerine vakıflar eliyle çeşitli külliyeler kurulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu eserler, kamu hizmetlerini büyük ölçüde karşılamaktadırlar. Bu özellikleri ile şehrin sosyal ve fiziki merkezi niteliğindedirler. Aynı zamanda vakıfların Osmanlı devlet yönetimine sosyo-politik anlamda bir denge sağladıkları da, inkarı mümkün olmayan bir gerçektir” diye konuştu.
VAKIF ESERLERİNİN TOPLUMSAL FONKSİYONU
Vakıf eserlerinin, turizm yolu ile şehir ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilir konuma getirilmelerinin mümkün olduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıç, “Vakıf bilincinin sadece kurumlarda değil, bireysel olarak vatandaşlarda da olması lazımdır. Vakıf eserlerinin ve vakıf hizmetleri hakkında bilgilerinin artması ve bu bilincin oluşmasında önemli bir katkıda bulunacaktır. Bizi en çok sevindiren bir hususta şudur ki Vakıflar Genel Müdürlüğü son yıllarda ülke çapında vakıf eserlerine hak ettiği özveriyi göstermektedir. Son zamanlarda da birçok vakıf eseri ile ilgili çalışmalar halkımız tarafından da görülmekte olup, takdir edilmektedir.” şeklinde konuştu.

 
Türkiye ortalamasını geçtiler
 
Aksak seçim gezilerini sürdürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçükler’den hizmet istişaresi
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, esnaf ziyaretlerinde ...
MHP’de Anneler Günü Buluşması
MHP Erzurum Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Anneler Günü programı ...
Dindi Anneler Gününü kutladı
Memur-Sen Erzurum Temsilcisi Dursun Mehmet Dindi, Anneler Günü dolayısıyla ...
 
Rus gazeteciden Türkiye'ye övgü
Rusya'nın devlet kanalı Rossiya-2 televizyonu, Türkiye'nin tarihi Kapadokya ...
Görmez Asr-ı Saadet'i anlattı
Malatya'da düzenlenen Hz.Aişe (R.A) konulu bir konferans yoğun ilgi gördü. ...
Polise çirkin saldırı
Erzurum'da BDP tarafından desteklenen bağımsız milletvekili adayı Sebahattin ...
 
72 yaşında eve kavuştu
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Erzurum'da ...
Baro’dan Yargı Reformuna destek
Erzurum Baro Başkanı Avukat Mehmet Güzel, Türkiye’nin, gelişen dünya ölçeğinde ...
Partilerüstü tepki
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’a ilgili olarak gündeme getirdikleri ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri