Erzurum MHP Milletvekili adayı Oktay Öztürk, Yargı yetkisinin kullanılmasında herhangi bir kurum yada kişinin mahkemelere emir ve talimat vermesinin önünün kesilerek haklı olanın korunacağını, böylece vatandaşın adalet sistemine duyduğu güvensizliğin ortadan kaldırılacağını söyledi.
12 Haziran’daki genel seçimlere 17 gün kala çalışmalarını sürdüren MHP Milletvekili birinci sıra adayı Oktay Öztürk, ilçeleri gezerek esnaf ve vatandaşlarla buluşuyor. Düzenlenen kahvehane ve ev toplantılarında MHP’nin seçim politikalarını anlatan Öztürk, gördükleri ilginin kendilerini memnun ettiğini kaydetti.
Türkiye’de yanlış uygulamalar nedeniyle temel hak ve özgürlüklerin güvencesi ve devletin temeli olarak görülen adalete güvenin azaldığını ifade eden Öztürk, MHP iktidarında yargının insanların tereddütsüz güvenebileceği, adalet duygusunun zihinlerde ve kalplerde yer ettiği bir yapıya kavuşturulacağını dile getirdi.
KANAAT ADALETİ
Hakim ve savcıların liyakat ve vicdan sahibi olması ile ‘kanaat adaletinin’ tesisinin yargıya olan güvenin teminatı olacağını vurgulayan Öztürk, “İnsanlarımızın adaletli ve hakkaniyetli bir sosyal düzen içerisinde yaşaması sağlanacak, hukukun üstünlüğü prensibi hakim kılınacak, temel hak ve özgürlükler güvence altına alınacak, çeşitli güç unsurlarının hukuk devleti kurallarına göre sınırlandırılması suretiyle güçlünün değil haklının korunması, toplumsal ahengin ve huzurun tesis edilmesi devletin temel görevleri olacak. Suçun oluşmasının önlenmesine ilişkin tedbirlerin alınması, suçun işlenmesinden sonra olaya ait delil ve bilgilerin sağlıklı bir şekilde mahkemelere intikali, mahkemelerin bağımsız, hızlı ve doğru karar vermesine ilişkin düzenlemelerin yapılması ile bu süreci etkin kılacak bilgi teknolojilerinin kullanılması ve iyi yetişmiş hakim ve savcıların istihdamı adalet politikamızın esasını oluşturacak. ‘Geciken adaletin adalet olmadığı’ ilkesinden hareketle adil ve hızlı yargılamanın sağlanması için gerekli altyapı oluşturulacak. Geçici bir tedbir olan tutukluluğun cezalandırmaya dönüşmesi önlenecek. Adalet hizmetlerinin etkinleştirilmesi için devlet erk ve işlevlerinde yargıya yük getiren, verimliliği ve etkinliği azaltan unsurlar ortadan kaldırılacak. Tutukluluğun cezalandırmaya dönüşmemesi ve yargılama sürecinin uzamasıyla birlikte cezadan kurtulmaya fırsat verilmemesi amacıyla yargılama sürecini hızlandıracak adli yapılanmaya gidilecek, Yargıtay’ın hizmet kapasitesi geliştirilecek. Hiçbir organ, makam, merci, kişi ve baskı gurubuna ayrıcalık tanınmayacak biçimde yargı bağımsızlığı tesis edilecek, hiçbir kimse ya da organ yargı denetimi dışında bırakılmayacak. Yargı yetkisinin kullanılmasında hiçbir organ, makam, mercii veya kişinin mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat verememesi, tavsiye ve telkinde bulunmaması esas olacak” diye konuştu.