Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
6 Aralık 2010 Pazartesi - 02:42

Reyhani vefa bekliyor..

Erzurumlu ünlü Halk Ozanı Aşık Yaşar Reyhani, 10 Aralık Cuma günü ölümünün 4’üncü yılını geride bırakacak. 1990’lı yıllarda Erzurum’dan göç eden ve 2006 yılında Bursa’da hayata gözlerini yuman Reyhani, Türk Halk Edebiyatı’na kazandırdığı eserler ve doldurulması mümkün olmayan yeriyle yeniden hatırlanacak.

Reyhani  vefa bekliyor..

Erzurumlu ünlü Halk Ozanı Aşık Yaşar Reyhani, 10 Aralık Cuma günü ölümünün 4’üncü yılını geride bırakacak. 1990’lı yıllarda Erzurum’dan göç eden ve 2006 yılında Bursa’da hayata gözlerini yuman Reyhani, Türk Halk Edebiyatı’na kazandırdığı eserler ve doldurulması mümkün olmayan yeriyle yeniden hatırlanacak. Ölümünün yıldönümlerinden Türkiye’nin çeşitli illerinde törenlerle anılan Reyhani, hasretiyle yanarak vefat ettiği Erzurum’da ise, sadece basın bültenleriyle anılmıştı. Her yıl Bursa, İstanbul, Yalova, İzmit ve daha birçok ilde ölüm yıldönümü anısına özel programlar yapılan Aşık Yaşar Reyhani için onlarca şiirine konu ettiği memleketinde herhangi bir etkinlik düzenlenip düzenlenmeyeceği merak edilirken, Reyhani’nin ailesi, yakınları, sevenleri ve Erzurumlu halk ozanları, Türk Halk Edebiyatı’na sayısız eserler kazandıran Aşık’ın, ölümünün yıldönümünde hatırlanması çağrısında bulundular.
Aşık Yaşar Reyhani, Erzurum’dan göç ettiği Bursa’da ömrünün son yıllarını geçirmiş, hastalığı nedeniyle tek yareni olan sazına bile dokunamaz hale gelmişti. 10 Aralık 2006 yılında Bursa’da hayata veda eden Aşık Reyhani, halk edebiyatına gönül verenlerin yüreğine adeta kor düşürmüştü. Doğup büyüdüğü ve yıllarını geçirdiği memleketine olan aşkını, şiirler ve koşmalarla her fırsatta dile getiren Reyhani, ölümünün yıldönümlerinde en büyük vefasızlığı da, yine Erzurum’dan görmüştü. Bursa, İzmit, İstanbul, Yalova ve daha birçok ilde ölüm yıldönümü nedeniyle törenlerle anılan Reyhani, Erzurum’da ise bazı belediyeler tarafından ‘gecikmeli’ basın bültenleriyle yad edilmişti.
Ailesi, yakınları, sevenleri ve Erzurumlu halk ozanları, hayattayken akıllara getirilmeyen Aşık Reyhani’nin hiç olmazsa ölüm yıldönümlerinde hatırlanması çağrısında bulunarak, bu konuda Erzurum’daki belediyeleri ve sivil toplum kuruluşlarını daha duyarlı olmaya davet ettiler. Reyhani’nin ölümünün dördüncü yıldönümüne özel bir programla anılmasını isteyen Erzurumlular, “Sahip olduğumuz değerlere sırtımızı dönmekten artık vazgeçmeliyiz.” dediler.
Erzurum Pasinler'e bağlı Alvar Köyü'nde 1932'de doğan ve asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani, okuma yazmayı okula gitmeden öğrenerek dışarıdan diploma aldı. 18 yaşında rüyasında gördüğü, âşık olduktan sonra da kaçırarak evlendiği kıza şiir yazarak âşıklığa adım attı. Geçimsizlik sonucu eşinin ailesinin kızlarını alarak başka biriyle evlendirmesi üzerine 'Dertli' mahlasıyla türküler söylemeye başlayan Reyhani'ye Aşık Hicrani tarafından 'Reyhani' mahlası verildi. İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyerek aşıklık geleneğini yaşattı. Şiirlerini dört kitapta toplayan Reyhani, evli ve 7 çocuk babasıydı.
Aşık Yaşar Reyhani’nin, ömrünün son yıllarını hasretiyle yanarak geçirdiği Erzurum için yazdığı bir şiiri ise şöyle:
“Geldi geçti bir Reyhani/ Gören olmaz Erzurum'da/ Kara taştaki mercanı/ Kıran olmaz Erzurum'da… Can emanet veren alır/ Ecel görünmezken gelir/ Mezarım gurbette kalır/ Soran olmaz Erzurum'da… Erbab-ı mana çarkına/ Gör kemali aşk arkına/ Emrahlar geçer farkına/ Varan olmaz Erzurum'da… Mezar olur beden beden/ Sesleri gelmiyor neden/ Mana derken on ikiden/ Vuran olmaz Erzurum'da… Havada yumurtlar huma/ Kim der vebali boynuma/ Sazcı derler tabutuma/ Giren olmaz Erzurum'da… Abide yaptılar kimi/ Reyhani dinle vasfımı/ Benim ise mezarımı/ Ören olmaz Erzurum'da…
 

 
KOSGEB ile ESOB arasında söz düellosu
 
Topçu rahmetle anıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahallebaşı bunu hak etmiyor...!
Mahallebaşı, Gülahmet Esnaf ve Sanatkarlar Yardımlaşma Dayanışma Derneği ...
HES'lere tepki yağıyor
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, doğal SİT ilan edilmiş ...
Erzurum dünyada bir ilki gerçekleştirdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Prof. ...
 
Büyükşehir'in rahatı bozuldu
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün, “kar yağışının eli kulağında” ...
Topçu genç nesle anlatılacak
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum ...
Minibüsçülere göre ulaşımda sorun yok
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, ulaşım hizmetleri yelpazesini genişletmek ...
 
Toprağımıza sahip çıkmıyoruz..!
Erozyonla Mücadele Haftası etkinlikleri kapsamında Tema Vakfı Erzurum ...
Dünya Tarihi Osmanlı Arşivlerinde
Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Dr. Mustafa Küçük, Erzurum’da Osmanlı ...
Ruhu şad olsun..
Vatan ve Hürriyet Şairi Namık Kemal ölümünün 122. yıldönümünde kabri başında ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri