Prof. Dr. Mustafa Tan, “Çiftçiler, Erzurum’da özellikle Yaz aylarında artış gösteren şiddetli sağanak yağışlara karşı dikkatli olmalıdır.” dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, yağış ve toprak ilişkisiyle ilgili olarak Erzurumlu çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.
Erzurum’da iklimsel değişmelere bağlı olarak yağış düzeninde ve miktarında bazı değişimler görülmeye başlandığına dikkati çeken Tan, yaz aylarına doğru ve yaz ortasında düşen aşırı yağışların fayda yerine üreticiler için zarar teşkil edebildiğini dile getirdi. Mustafa Tan, “Nisan ve Mayıs aylarında düşen aşırı yağışlar, toprak hazırlığının ertelenmesi, düşük toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenmesinin gecikmesi ve özellikle çıplak alanlarda ciddi boyutlarda toprak kaybına neden olabilmektedir. Mesela bu yıl Yaz mevsiminde yağışlar dolayısıyla Haziran ayında ekilmesi planlanan silajlık mısır tohumları, Temmuz’a kadar bekletildi. Yine Yaz ortası yağışlar hasattan sonra kurutulması gereken bitkilerin, bu işleme tabi tutulması sürecini de geciktiriyor.” diye konuştu.
Erzurum’da yıllık yağış miktarının 450 mm civarında olduğunu, ancak bu yağışların önemli bir kısmının bitki gelişme dönemi dışında düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Tan, yağışların faydaya dönüştürülebilmesi noktasında çiftçilere çok önemli görevler düştüğünün altını çizdi.
TAN: AŞIRI YAĞIŞLARA KARŞI TOPRAĞA MUAMELE ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ…
Toprakta bitkisel üretim için suyun ‘olmazsa olmaz’ bir konum üstlendiğine vurgu yapan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tan, “Bitkinin optimal düzeyde gelişebilmesi için toprağın hava ve su ilişkisinin üst düzeyde olması çok önemlidir. Su doğrudan doğruya bitki besin maddesi olmakla birlikte, besin maddelerinin çözülmesi ve kök bölgesine taşınması sürecinde de aktif bir rol oynamaktadır. Yağışların yetersiz olduğu bölgelerde bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun sulama yoluyla toprağa uygulanması verimde toprak özelliğine bağlı olarak yüzde 30 ile 70 arasında artışlar sağlayabilmektedir. Yağışların işte bu bağlamda önemi daha da iyi anlaşılmaktadır. Çiftçilerimiz, yağışlardan azami derecede istifade edebilmek için uyarılarımıza kulak vermeli, toprağa nasıl muamele edileceğini çok iyi bilmelidir. Aksi halde düşen bu yağışlar üretime istenilen ölçüde katkı sunamayacağı gibi, verimli toprakların da kaybedilmesine neden olacaktır.” şeklinde konuştu.