Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
19 Nisan 2011 Salı - 12:39

Toplu mezar şehitlik çıktı

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum’un Pasinler ilçesinde okul inşaatı kazısında ortaya çıkan insan kemiklerinin 1916 yıllarında Rus işgalinden önce salgın hastalık nedeniyle hayatlarını kaybeden Türklere ait olduğunu belirtti.

Toplu mezar şehitlik çıktı

Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum’un Pasinler ilçesinde okul inşaatı kazısında ortaya çıkan insan kemiklerinin 1916 yıllarında Rus işgalinden önce salgın hastalık nedeniyle hayatlarını kaybeden Türklere ait olduğunu belirtti.
Erzurum'un Pasinler ilçesindeki bir inşaat kazısında bulunan insan kemiklerinin, 1916 yılında Doğu Cephesi'nde yaralanarak Erzurum'a tedavi için getirilen ancak burada tifo ve kolera gibi hastalıklardan şehit olan Türk askerlerine ait olduğu bildirildi.
KÜRKÇÜOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr Erol Kürkçüoğlu, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu'nun da aralarında bulunduğu akademisyenlerden oluşan 10 kişilik bir ekip, hafriyat çalışmasında insan kemiklerinin bulunduğu Batı Kışla mevkisindeki bölgede incelemelerde bulundu.
UZMAN İNCELEMESİ
Pasinler İbrahim Hakkı Devlet Hastanesi ile Hasankale Şehitliği'nin arasında bulunan bölgenin daha önce askeri Kışla olarak kullanıldığını belirten uzmanlar, kazı sırasında çıkarılan yaklaşık 200'e yakın insan kemiğini yakından inceledi.
Batı Kışlası'nın 50 metre doğusunda, toprak yüzeyine 1. 30 metre derinlikte bulunan, 6 metre genişlikte ve 70 metre uzunluğundaki alanda üst üste defnedilmiş olarak bulunan kemikler üzerinde yapılan araştırmada, Ermeni katliamına dair kurşun veya darp izi gibi bulgulara rastlanılmadı.
Söz konusu insan kemiklerin Doğu Cephesi'nde düşmana karşı verilen mücadele yaralanarak Pasinler ilçesindeki Sahra Hastanesi'ne (Seyyar Hastane) tedavi için getirilen ve burada tifo, tifüs ve kolera gibi salgın hastalıklardan ötürü şehit düşen Türk askerlerine ait olduğu açıklandı.
KEMİKLER ŞEHİTLERE AİT
Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kürkçüoğlu, yaptığı açıklamada, konuya ilişkin bilim adamları ile birlikte 10 Nisan tarihinden itibaren bölgede geniş çaplı araştırmalar yaptıklarını belirtti. İnsan kemiklerinin bulunduğu Batı Kışla mevkisinde daha önce Sahra Hastanesi'nin bulunduğunu ifade eden Kürkçüoğlu, "Burada bir büyük Sahra Hastanesi var. Erzurum'dan sonra en büyük hastane burada, (Pasinler) Hasankale'dedir. Burada 581 tane koleradan, tifodan, tifüsten ölen şehidimiz var. Türk Ordusu bir taraftan Ermeni çeteleri ile bu bölgede Ruslar ile savaşırken diğer taraftan da salgın hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır" diye konuştu.
Yapılan araştırmada insan kemikleri üzerinde darp izine rastlamadıklarını da dile getiren Kürkçüoğlu, şunları kaydetti: "Şehitlerimizin kemikleri üzerinde herhangi bir darp izi yok. Giysi parçaları kesinlikle yok. Burada yaptığımız çalışmada şu gerçek ortaya çıkıyor. Sahra Hastanesine ait ve genç insanların, askerlerin salgın hastalığına yenik düşmesiyle şehitlerimizin bedenlerinin olduğu bir alan olarak kabul edilebilir. "
TAVUKÇU’NUN DEĞELENDİRMESİ
AÜ.Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu da söz konusu yerde çok sayıda insan kemiklerine rastladıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "İlk bulgularla şunu söyleyebiliriz; burada cesetler üzerlerinde giysi olmadan gömülmüştür. Daha önce hafriyattan çıkarılan kemiklerin hiçbirinde bir darp izini göremedik. Burada Erzurum'dan sonra en büyük sıhhiye merkezi olan Sahra Hastanesi varmış. Dolayısıyla bu civarda hastaların salgın hastalıklar sonucu toplu ölümler nedeniyle buraya bir defin yapıldığı görülüyor. "
Tavukçu ayrıca Pasinler Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan araştırmada kemikler üzerinde daha önce inceleme yapan uzmanların da herhangi bir darp izine rastlamadıklarını sözlerine ekledi.
Bu arada Pasinler Cumhuriyet Savcılığı tarafından söz konusu hafriyat alanında bulunan kemiklere yönelik uzmanların da görüşü alınarak rapor hazırlandığı ve raporda söz konusu yerde bulunan kemiklerin 90-100 yıllık geçmişe sahip olduğunun belirtildiği kaydedildi

 
Vefa bu mudur?..
 
Kamu Sen'den sert tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vefa bu mudur?..
Prof. Dr. Enver Konukçu, “Yeni Erzurum Stadyumu’na Kazım Karabekir Paşa’nın ...
Hızısıhhada doğalgaz patlaması
Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü'nde ilk belirlemelere göre doğalgaz ...
Yakutiye'de Üç Kümbetler yatırımı
Yakutiye Belediyesi, DPT'den onay alan projesinin ardından Üç Kümbetler ...
 
Engellilerden eğitim tepkisi
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, eğitim ...
Lösemili çocuklar için sergi açtı
Erzurumlu fotoğraf sanatçısı İmran Uzun'un, çocuk gülümsemeleri konulu ...
Kİev'de Erzurum tanıtımı
Türkiye’nin fahri doktora unvanlı ve dünya şampiyonu tek bayan kuaförü ...
 
Şükrü Paşa Belgeseli A.Ü tv’de
Erzurumlu Şükrü Paşa'nın hayatını anlatan belgeselin yönetmeni Atatürk ...
Demir tatlımızı da kaptılar
Kastamonu'da düzenlenen yöresel yemek yarışmasına katılan bir yarışmacı, ...
Kim haklı...?
Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri