Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
5 Mayıs 2011 Perşembe - 08:20

A.Ü'den kültürel atılım

Atatürk Üniversitesi Kültürel Etkinlikleri kapsamında organize edilen “III. Türk Dünyası Âşıklar Şöleni” gönül telimizi titretti.Kültür Merkezi’nde yapılan şenliğin açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak yaptı. Koçak, şölene katılan Türk dünyasının sanat temsilcilerini kutlayarak söze başladı.

A.Ü den kültürel atılım

Tarihî derinliği, 2500 yıllık bir süreyi kapsayan Türk Dünyası’nın siyasî, tarihi, kültürel ve ekonomik boyutları olan ve bu boyutlarla düşünülmesi, mütalâa edilmesi gereken bir kavram olduğunu söyleyen Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin tarihî ve kültürel bağlarla bağlı bulunduğu Türk dünyası ile daima yakın ilişkiler içinde olduğunu ifade etti.
KOÇAK’IN SUNUMU
Koçak, “Üniversitemizde, Türk devlet ve topluluklarında yüksek öğrenime devam eden ve Türk devlet ve topluluklarından gelen öğrenciler arasında kültürel yakınlaşmayı artıracak ve akademik bilgi paylaşımını Türk dünyası kültürünün her zaman müracaat edilebilecek zengin bir kaynak oluşturduğu bir gerçektir” dedi.
“Bu etkinlik, Türk kültürünün izlerini taşıyan ülke ve bölgelerin halk sanatı temsilcilerinin bir araya gelerek, fikir alış verişinde bulunacağı yararlı bir bilimsel ve kültürel ortam oluşmasını sağlayacaktır” tespitini yapan Koçak, “Aynı zamanda bu şölene dinleyici olarak katılan öğrenciler için bir yandan sahasında uzman bilim adamları, şair ve sanatkârlar ile tanışma ve görüşme fırsatı oluşturulurken, diğer yandan güçlü bir iletişim de gerçekleşmiş olacaktır” şeklinde konuştu.
“SANAT HALKLA BULUŞMALI”
Daha sonra konuşan Organizasyon Başkanı Doç. Dr. Ali Kafkasyalı ise iki yılda bir yapılan programın üçüncüsüyle seyircileri buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Kafkasyalı, organizasyonun sadece Türk dünyasında var olan ve günümüzde de başarılı temsilcileri tarafından yaşatılan âşıklık geleneğini genç kuşaklara tanıtmak olduğunu anlatan Kafkasyalı, “Kültürsüz fazilet, faziletsiz marifet, marifetsiz medeniyet” olmaz sözünü hatırlattı.
Mehmet Akif’in, Altı yüz bu kadar seneden beri yalnız havası düşüne düşüne avam olmuş gitmişiz” sözünü yineleyen Kafkasyalı, kültürü seçkin bir kesimin uğraşısı olmaktan çıkarıp halk katmanlarıyla buluşturmayan aydınların da zamanla sıradanlaşacaklarını ve etkilerini yitireceklerine dikkati çekti.
ÂŞIKLAR ÇOŞTURDU
Daha sonra programa geçildi. Erzurumlu Âşıklar Çerkezoğlu, Eminoğlu, Daştan, Yağar, Sağlam, Yavuzer, Merdoğlu “Hoş Geldiniz!” deyişi ile konukları selamladılar ve türküler okudular.
Programda Gürcistan, İran, Doğu Türkistan Türkmen âşıkları ile ülkemizin farklı illerinden gelen âşıklar sırasıyla türkülerini ve deyişlerini çalıp seslendirdiler. Ozanlar atışmalar gerçekleştirdiler.
Ozanlar Mehmet Emin Posma, Yusuf Posma, Âşık Ali Baştuğ Ali Ramazanî, Hüseyin Ali Hüseyni Âşık Kul Nuri, Ersalan Mirzayî, Muhammed Cavidî, Pervin Behmenî, Damon Şeşbölük, Ozan Nihat , Hacı Muhammed İri, Tevak Saadeti, Emin Saadeti, Âşık Günay Yıldız, Muhammed Yegâne çalıp söyledikleri eserleriyle salonu coşturdu.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Samih Diyarbakır, Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen, Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz’ın yanı sıra dekanlar, öğretim üyeleri ve şehir bürokrasisi ile öğrencilerin izlediği programın son bölümünde halk ozanlarına teşekkür belgeleri verildi ve hediyeler takdim edildi.

 
Türk Dünyası’nın nabzı Erzurum’da attı
 
Akdağ tarihi adımı atacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Dünyası’nın nabzı Erzurum’da attı
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Kültürel Etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ...
Sİyasilerden ortak tepki
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a eskortluk yapan ...
Hem tanıtım, hem yarışma
Türkiye’nin ilk uluslararası organizasyonu olan 25’inci Dünya Üniversiteler ...
 
Dadaşlar tek yürek
Tuzla'daki Erzurum hemşehri derneklerinin düzenlediği "Erzurumlular Birlik ...
Terör çağın sorunu
Erzurum Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Bülent Alparslan, ...
Tebrizkapı'dan Tebriz'e..
Kültürel, sosyal ve ticari ilişkiler kurmak amacıyla, Erzurum Büyükşehir ...
 
Türk Dünyası Erzurum'da
Atatürk Üniversitesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası âşıklar şöleninin ...
Hac başvurularında rekor Erzurum'un
Erzurum’da 2011 Yılı Hac Sezonu için ön kayıt yaptıranların sayısı, bir ...
Kotanlı'dan 1 Mayıs değerlendirmesi
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES)Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri