Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>GÜNDEM
7 Aralık 2010 Salı - 02:47

Çarpık yapılaşma bitecek mi?

1985 yılında gecekondulaşmayı önlemek, mevcut gecekonduları ıslah ederek yapılaşmaya düzen sağlamak amacıyla Islah İmar düzenlemesine gidilmiş, dönemde özel ıslah imar büroları açılması sağlanmıştı. Uygulamada gecekondu sahipleri bu bürolara başvurarak, evlerin ıslahı için proje yaptırıyor, sonra belediyeler bunları onaylayarak gecekondu bölgelerini ıslah ediyordu. Ancak uygulama imar afları sebebiyle bir türlü istenilen başarıyı sağlayamadı. Yeni düzenlemenin de aynı akibeti paylaşmaması için toplumsal duyarlılık gerekiyor.

Çarpık yapılaşma bitecek mi?

Yeni yıldan itibaren tüm Türkiye’de geçerli olmak suretiyle yürürlüğe sokulacak olan Yapı Denetim Kanunu kapsamında Erzurum’daki hazırlıklar da tamamlandı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 11 adet Yapı Denetim Şirketi (YDŞ) için kontenjan ayırdığı Erzurum’da, şirket başvuru sayısı 13’ü bulduğu için kura çekimi yapıldı. Ankara’da çekilen kuranın ardından Erzurum’da faaliyet gösterecek olan YDŞ’ler belirlenirken, yeni yıldan itibaren yürütülecek olan tüm yapım işlerinin kontrol ve sorumluluğu, artık Yapı Denetim Şirketlerinde olacak.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat Bingöl, uzun süredir Erzurum’da da uygulanması beklenen 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu’nun, yeni yıldan itibaren Türkiye genelinde geçerli olacağını bildirdi. Kanun çerçevesinde yapılaşma çalışmalarının denetlenmesi için önce Yapı Denetim Şirketleri (YDŞ) kurulması gerektiğini kaydeden Bingöl, şirketlerin kuruluş aşamasından sonra tüm yapıların denetiminin söz konusu şirketlere devredileceğini dile getirdi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca Erzurum’da kurulması için 11 şirketlik kontenjan ayrıldığını, Erzurum’dan şirket kurmak için yapılan başvurunun ise, 13 olduğunu hatırlatan Başkan Bingöl, “13 başvuru içerisinden 1’i, evrak eksikliği nedeniyle değerlendirmeye alınmadı. Geriye kalan 12 şirket arasında da kura çekildi. Erzurum’a ayrılan kontenjan 11 şirketle sınırlı olduğu için, çekilen kuranın sonucunda 1 şirket yedekte bırakıldı.” diye konuştu.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Erzurum Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Ferhat Bingöl, Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde kurulan her bir Yapı Denetim Şirketi’nin, bünyesinde çeşitli meslek alanlarında toplam 6 mühendis bulunduracağını kaydetti. Bingöl, “Denetlenecek inşaatın evsafı ve büyüklüğüne göre, kadrosuna yeni teknik elemanlar eklemek durumunda kalacak olan Yapı Denetim Şirketleri, proje aşamasından iş bitimine varıncaya kadar, denetleyecekleri her yapıdan bütünüyle sorumlu olacak. Yapı Denetim Şirketleri’nin, yapımı, yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen inşaatlarla TOKİ uygulamaları dışındaki tüm bina ve yapısal etkinliği denetleme yetkisi olacak.” bilgisini verdi.
Bingöl, YDŞ’lerin çalışma sistemini ise, şöyle açıkladı: “Kooperatif, apartman, işyeri gibi daha birçok yapısal etkinlikte bulunacak olan gerçek ya da tüzel kişiler, kendi illerinde faaliyet gösteren Yapı Denetim Şirketleri ile temasa geçecek ve kanun hükümleri gereğince sözleşme imzalayacaklar. YDŞ’ler, proje aşamasından, inşaatta kullanılacak olan beton ve demire kadar her bir elemanı laboratuar ortamında test ederek kullandıracaklar. Binanın sağlamlığı noktasında yapı standartlarını devamlı göz önünde bulunduracak olan YDŞ’ler, ihmale dayalı yapısal her bir problem karşısında da, idareye karşı sorumlu olacaklar.”
Erzurum’da başvuruları değerlendirilip kabul edilen ve kura sonucunda faaliyete geçmeleri kararlaştırılan 11 şirketin isimlerini de açıklayan Başkan Bingöl, yeni yıldan itibaren Erzurum’daki yapım işlerinin kontrol ve sorumluluğunun; Vizyon Yapı, Dönmez Yapı, Yakutiye Yapı, Özkar Yapı, Erbilge Yapı, Pro-teknik Yapı, Erzurum Yapı, Erzurum Teknik Yapı, Dadaş Teknik Yapı, Demiroğlu Yapı ve Malik Yapı isimli Yapı Denetim Şirketlerine ait olacağını ifade etti.
 

 
Bu kafayla demokrasi olur mu?
 
Bayburt Erzurum'u geçti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu kafayla demokrasi olur mu?
Erzurum'da demokrasi adına dün yapılan İl Öğrenci Meclisi Başkanlık seçimine ...
'Kadının sadece adı var'
TBMM tarafından 5 Aralık 1934 tarihinde kadına seçme-seçilme hakkının ...
Terbiyesizliğin daniskası
'Üstsüz DJ' olarak adından söz ettiren Vanilla Sky'ın Erzurum'da cumartesi ...
 
THK zirvesinden 'müjde' çıktı
THK olarak Erzurum'a ve Erzurumluya vefa borçlarının bulunduğunu dile ...
Topçu rahmetle anıldı
Düşünür Nurettin Topçu, ölümünün 35. yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı.
Reyhani vefa bekliyor..
Erzurumlu ünlü Halk Ozanı Aşık Yaşar Reyhani, 10 Aralık Cuma günü ölümünün ...
 
Mahallebaşı bunu hak etmiyor...!
Mahallebaşı, Gülahmet Esnaf ve Sanatkarlar Yardımlaşma Dayanışma Derneği ...
HES'lere tepki yağıyor
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) üyeleri, doğal SİT ilan edilmiş ...
Erzurum dünyada bir ilki gerçekleştirdi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Prof. ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri