Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Azerbaycan'da 20 Eylül 'Egemenlik Günü' oldu
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
Kacır: 'Yerli ve millî üretim olmazsa olmaz'
HABERLER>EKONOMİ
23 Mayıs 2011 Pazartesi - 08:03

Süt tüketimine bilimsel bakış

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölgeme Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Belediyeler, halka ekmek dağıttıkları gibi, süt de dağıtmalıdır.” dedi.

Süt tüketimine bilimsel bakış

– Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölgeme Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Belediyeler, halka ekmek dağıttıkları gibi, süt de dağıtmalıdır.” dedi.
Sütün insan hayatındaki yerinin, doldurulamayacak kadar büyük olduğu bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, süt üretimi ve tüketiminin önemini anlattı.
Türkiye’de yıllık süt üretiminin 12 milyon olduğuna vurgu yapan Şengül, bu üretim miktarıyla Türkiye’nin yıllık süt üretimi bakımından dünya 15’inciliğini elinde bulundurduğunu söyledi. Böylesine önemli bir konumda bulunulmasına karşın, Türkiye’deki süt tüketiminin çok düşük olduğuna dikkati çeken Şengül, “Türkiye’de kişi başına düşen yıllık süt tüketim miktarı sadece 26 kilogramdır. Üretimle tüketim arasındaki bu fark, toplumun süt tüketimi konusunda yeterli bilince sahip olmadığını gösteriyor.” diye konuştu.
Erzurum’daki yıllık süt üretim miktarının ise, 370 bin ton olduğunu açıklayan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölgeme Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, kentte üretilen sütün neredeyse tamamının, süt ürünleri şeklinde işlenerek tüketildiğini, içme sütü olarak tüketilen miktarın ise, yok denecek kadar az olduğunun altını çizdi. Avrupa ülkelerinde bir kişinin yılda en az 90 litre süt içtiğine işaret eden Şengül, Türkiye’de de içilen süt miktarının artırılması için çeşitli girişimlerde bulunulması gerektiğini kaydetti.
ŞENGÜL: BELEDİYELER TOPLUM SAĞLIĞINA YATIRIM YAPMIŞ OLURLAR
Hafta sonunda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen Dünya Süt Günü etkinliğine işaret eden Doç. Dr. Mustafa Şengül, süt tüketimi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve teşvik edilmesi açısından bu etkinliğin önemli bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Belediyelerin, süt tüketimini teşvik etme noktasında çeşitli projeler geliştirmeleri; halk ekmeği gibi, bir de ‘halk sütü’ adı altında her gün süt dağıtmaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Mustafa Şengül, bu yolla özellikle okul çocuklarının süt tüketimine özendirilmesini önerdi.
Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Süt, insanoğlunun dünyaya gözlerini açar açmaz tattığı ilk besindir. Bize göre ise, süt insanın ilk aşısıdır. Metabolizmayı her türlü hastalığa karşı koruyabilen anne sütü, bebekler için ne kadar önemliyse, süt tüketimi de yetişkinler için önemlidir. İçerdiği kalsiyum sayesinde ilerleyen yaşlarda karşılaşılabilinecek çeşitli kemik hastalıklarına karşı önemli bir kalkan olan süt, her yaştan insanın günde en az bir bardak tüketmesi gereken bir besindir. Belediyelerimiz bu noktada kalıcı ve uzun soluklu çalışmalara imza atarlarsa, toplum sağlığı açısından da önemli bir yatırım yapmış olurlar.” şeklinde konuştu.
 

 
'Erzurum bölgenin parlayan yıldızı'
 
'SMMMO ekonomiye yön veren teşekkül'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den nitelikli işgücü desteği
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Toplum Merkezi, piyasanın ihtiyacına yönelik ...
Toplum Merkezinde diploma heyecanı
Erzurum’da nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi ...
İstihdamda çağrı süreci
Erzurum’da 2010’da en fazla prim ödeyen kuruluşlar arasında ilk sırayı, ...
 
Bunlar da pirim rekortmenleri
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haftası etkinlikleri kapsamında basın toplantısı ...
Türkiye ortalamasını geçtik..
Erzurum, 2010 Yılı Vergilendirme Dönemi’nde, Gelir Vergisi’nde olduğu ...
DASİDEF'ten bölgesel atılım
Doğu Anadalo'daki sanayici ve işadamları bölgesel yatırım sinerjisi oluşturmak ...
 
Kurumlar'da sıralama değişmedi
2010 yılı Erzurum Kurumlar Vergisi Şampiyonu olan Aşkale Çimento, 16 milyon ...
Kutlu hizmet hedeflerini açıkladı
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah ...
Pusuderesi'ne gün doğdu
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü Tiflis Ceyhan Petrol Boru ...
 
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri